Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trénink s Annou Rice

24. 10. 2011

Jak se naučit perfektní backhand?

První rada, kterou Anna Rice hráčům udělí, se týká držení rakety. Je důležité si uvědomit, že pro zadní backhand používáme jiné držení, než pro backhandové údery v přední části kurtu. Je to něco mezi základním gripem a "plácačkovým" držením. Dále Anna doporučuje uvolnit paži, aby nebyla při úderu příliš strnulá. Samotný úder pak vede loket, stisk prstů vymrští raketu směrem vzhůru a ta se zastaví při kontaktu s míčkem a nepokračuje v pohybu dopředu – jako by se odrazila ode zdi.

Jak být rychlý a zároveň konzistentní?

V odpovědi na otázku hráče z Indie se Anna zamýšlí nad tím, jak zlepšovat současně rychlost hry a konzistenci úderů. Jde o dvě věci, které stojí prakticky v protikladu: s vyšší rychlostí přichází obvykle větší množství chyb. Anna zdůrazňuje, že je třeba zvyšovat rychlost hry – a zároveň nabízí tip na zlepšení konzistence: zkuste si "otevřít" prostor pro zaměření úderu tím, že nebude míčky posílat přímo k čáře nebo těsně nad sítí, ale zacílíte s určitou rezervou..

Jak dosáhnout elegantního footworku?

V dalším příspěvku Anna zdůrazňuje nutnost propojení všech pohybů na kurtu. Nenechat se rozházet zastavováním a starty, ale představit si, jako bychom byli vlna plovoucí v oceánu. Anna doporučuje se v pohybu uvolnit a nebýt "zakřečovaný" – přílišná snaha mnohdy plynulosti pohybu spíše ubližuje.

Jak se vyrovnat se zraněním?

Co odpovědět hráči, který se obtížně vyrovnává se zraněním lokte? Anna Rice také měla během kariéry zdravotní problémy a zásadní radou, kterou pro indického dotazovatele má, je neodbývat rozcvičku, zahřátí a protažení před samotným výkonem. Zároveň je dobré se ujistit, že vám vyhovuje raketa, s níž hrajete.

Jak se dostat k síti rychleji?

První video se týká footworku směrem k síti. Na začátku Anna zdůrazňuje důležitost přípravného poskoku – aktivace. Tu Anna zajímavě přibližuje jako přidupnutí a snaha vyhnout se pomyslné kulce tak, aby jen těsně přelétla nad vaší hlavou. Po aktivaci následuje krok levou nohou (u praváka) a výpad na pravou nohu. Pro to, abyste šli k síti na pravou nohu, existují dobré důvody -Anna je vzápětí demonstruje.

Co je to RAP a k čemu je to dobré?

Další video, které se zabývá pohybem do přední části kurtu, je nazváno RAP – nemá to nic společného s hudebním stylem, ale jde o "racket awareness and preparation" – tedy přípravu rakety. Anna nás nutí představit si, že jsme oblékli "sumo-oblek" a raketu máme položenou na břiše. Důvod je jasný: raketu tak máme dál od těla a lépe připravenou reagovat v případě, že míč půjde přímo proti nám, a zároveň je blíže oběma předním rohům. Další důležitá věc, která ve videu zazní, je to, že raketa musí zahajovat pohyb jako první. Představme si, jako bychom venčili na vodítku nezbedného psa.

Jak perfektně načasovat výskok?

Když hrajeme smeč z výskoku, je načasování skoku klíčovou záležitostí – pokud se nepovede, nemuseli jsme vůbec spotřebovávat energii k výskoku potřebnou. Je třeba si uvědomit, že úder se odehrává v co nejvyšším místě, právě v okamžiku, kdy hráč už pomalu začíná padat dolů. Když míč zasáhnete v okamžiku, kdy ještě míří tělo vzhůru, nebudete schopni rychle reagovat na další míček. Důležitý tip je také dostat se až za míč, abyste mohli skákat nejen nahoru, ale i dopředu a nevypadávali z kurtu.

Jak pokrýt celý kurt?

Anna v závěrečném videu dává několik tipů na pokrytí celého kurtu. První z nich je, že byste měli snížit své těžiště, abyste nestáli s propnutými koleny a nedělali zbytečně malé krůčky. Další důležitá věc je plynulost pohybu. A je třeba si dát pozor, abyste nezastavovali a "nekochali" se pohledem na vlastní odehrané údery.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář