Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klamavé údery

13. 4. 2014
 

 
 
 
 
1) Forhendový kraťas křížem

Klíčem k úspěchu je správná výchozí pozice rakety. Ta je u praváka na začátku úderu nalevo od míče a nachystaná jako na roztočený kraťas po čáře. Následuje pohyb hlavy rakety pod míčem, na rozdíl od odehrání kraťasu po čáře ale bez kontaktu. Tím se hlava rakety ocitne napravo od míčku, který v tu chvíli jakoby “propadává” k zemi vedle držátka. A to je, nikoliv shodou okolností, vynikající výchozí pozice pro zahrání kraťasu křížem. Při základní technice kraťasu křížem se doporučuje kvůli lepšímu úhlu nemířit na míček hlavou rakety, ale hřídelkou. Následuje pak pohyb zápěstím směrem dolů a tažení podél sítě, které zajistí zahrání kraťasu křížem hodně blízko pásce. A právě tímto pohybem končí i naše fintička. Důležité tedy je, nedělat pohyb “jako stěrače”, tedy hlavou rakety směrem šikmo nahoru, ale udržet hlavu rakety po celou dobu provádění úderu ve zhruba stejné výšce a správného úhlu pro odehrání křížem dosáhnout klesnutím zápěstí.
 

 
2) Bekhendový kraťas křížem

Jak přesvědčit soupeře, že míč půjde na opačnou stranu; a jak zahrát tenhle podivný úder, aniž by si člověk zlomil zápěstí. Odpověď na první je snadná: záleží na postavení rakety vůči míči. Soupeř se orientuje podle výpletu – tedy když startuji směrem k míči tak, že backhandová strana rakety je nalevo od dráhy letu soupeřova podání, vypadá to, že budu odehrávat do pravé strany kurtu (platí pro praváky). Teprve těsně před dotykem míčku s výpletem obloučkem přesunu backhandovou stranu výpletu napravo od míče a krátkým taženým pohybem odehrávám do levé strany. Odpověď na druhou otázku je pak správná práce celé paže. Snadnějšímu provedení této finty pomůže pohyb loktem směrem doprava u praváka, který usnadní změnu pozice rakety na poslední chvíli.
 

 
3) Zadržený kraťas

Hráč nejprve naznačuje kraťas ve forehandové straně kurtu, následně prudkým pohybem hlavy rakety směrem dolů naznačuje lob po čáře, ale ve skutečnosti zahraje doopravdy krátký míč za síť. Smyslem tohoto úderu je, aby soupeř přerušil svůj pohyb směrem proti síti, který by měl začít na první náznak, a “cuknul” se směrem dozadu. Při opakovaném startu směrem k síti už tak chytne míč v horší pozici nebo vůbec, a to i přesto, že se hráč touto fintou dobrovolně vzdává vysokého zasažení míčku. Jak na tento rafinovaný úder? Zadržený kraťas ve forehandu začíná zvednutím zápěstí a nastavením paže tak, aby jasně signalizovala zahrání naraženého kraťasu na síti. Zápěstí je tedy otevřené a úhel rakety by měl odpovídat zásahu zespoda. Krátce před zásahem míčku ovšem hráč provádí prudký pohyb hlavou rakety směrem dolů, naznačující odehrání dlouhého míče do zadní části kurtu. Následuje stisk držátka v prstech a zahrání kraťasu, pro nějž je důležité přidat ještě drobné podseknutí směrem k síti. Pohyb hlavy rakety tak připomíná písmeno L. Podseknutí pomáhá dostat míč přes síť a snížit chybovost při provádění finty.
 

 
4) Zadržený blok na síti

Hráč předstírá, že se chystá razantně sklepnout míč a zakončit výměnu, ve skutečnosti ale v poslední chvíli povolí stisk rakety a zahraje pouze krátký zablokovaný míč kousek za sít. Samozřejmě je možné stejnou fintu využít i z forehandové strany. Správným držením rakety je tentokrát držení plácačkové. Při zahrávání sklepnutého míče by došlo k přitažení rakety do dlaně a silnému stisku. Zadržený blok však zahrajeme jen velmi mírným stiskem a naopak uvolněním rakety v prstech po kontaktu s míčkem, aby se tak odrazil jen těsně za pásku.

5) Roztočený kraťas - kraťas křížem v backhandu

Fintička s dvojím úderem procvičí jak změny držení, tak i dvojí stisk a uvolnění rakety. Kdo ji bude držet pevně jako kus klacku, pravděpodobně neuspěje...

 

 
 
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář