Jdi na obsah Jdi na menu
 


06.03.2014 Terč ideálního hráče

6. 3. 2014

 TERČ IDEÁLNÍHO HRÁČE

Tým Badminton Asia (2006) vytvořil návrh ideálního hráče, na kterém můžeme velice přehledně vidět všechny předpoklady badmintonového hráče. Střed terče vytváří 4 základní pilíře (kondice, plynulý pohyb, „umění kurtu“ a inteligence). Jednotlivé pilíře se dále rozdělují na:

1)      Kondice (rychlost, síla a vytrvalost)

2)      Plynulý pohyb (dobrá práce nohou, přesné rychlé reflexy, předvídání)

3)      „Umění kurtu“ (klamavé údery, přesnost, důslednost)

4)      Inteligence (analytické dovednosti, adaptace) (viz obrázek níže)

idealni_hrac_badec

V badmintonu vynikají především hráči středních postav s dobrou pohybovou koordinací nebo také sportovci vysokých postav, kteří svým velkým dosahem kryjí větší část svého hracího pole (Beneš).

Výjimečné schopnosti v jedné části kruhu mohou nahradit jiné drobné nedostatky. Nakonec nejúspěšnějším se může stát jedině ten, který ani v jednom bodě není znevýhodněn nějakou zásadní slabinou. Hráč, který by byl čistě teoreticky ve všem průměrný, bude jistě dominovat vždy nad hráči, kteří jsou třeba v některé oblasti o hodně lepší, než většina jeho soupeřů, ale v něčem výrazně ztrácí. Proto rozvíjejte ty faktory ovlivňující výkon, ve kterých se necítíte tolik jistí. Po zlepšení v této oblasti se teprve můžete posunout dál. 

Na závěr si všimněte, že nedostatky můžete nahradit přednostmi do kříže. Např. špatné kondiční předpoklady můžete vyvážit anticipací soupeřova úderu nebo nedůsledné údery rychlým a efektivním pohybem po kurtu.

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKON

Badminton je komplexním sportem. Výsledný projev na kurtu je podmíněn úrovní technických a taktických dovedností, fyzické připravenosti a mentálních předpokladů. V badmintonu je stěžejním předpokladem pro konečný výkon osvojení si technických dovedností…

Než si přečtete tento článek, zkuste si vyjmenovat faktory, které mohou limitovat Vaši hru.

Obecné faktory ovlivňující výkon ve sportu, jak je uvádí Novotný (2003) (viz obrázek níže).

vykon_badec_cz

Když se podíváme na komplexní přehled, co vše ovlivňuje a může limitovat sportovní výkon, tak zjišťujeme, že můžeme působit na hráče především v oblasti sportovního tréninku. Dále jeho výkon ovlivňujeme psychologickou přípravou a promyšlenou regenerací a výživou.

Mezi faktory ovlivňující výkon konkrétně v badmintonu podle Bernacikové (2010) patří (viz obrázek níže):

1)      Technické

2)      Taktické

3)      Psychické

4)      Kondiční

5)      Somatické

6)      Ostatní (Bernaciková, 2010)

badminton_vykon_badec_cz

Badminton je komplexním sportem. Výsledný projev na kurtu je podmíněn úrovní technických a taktických dovedností, fyzické připravenosti a mentálních předpokladů. V badmintonu je stěžejním předpokladem pro konečný výkon osvojení si technických dovedností

Podle řady prací nebyly nalezeny významnější rozdíly vnitřního prostředí. Spíše vysoké teploty za spolupůsobení extrémně vlhkého vzduchu mohou činit potíže hráčům z jiných teplotních pásem (Havlíčková, 1993).

Velká řada sportovních odvětví podobně jako badminton nevyžaduje maximální sílu, nýbrž silovou vytrvalost a rychlostní sílu. Toto platí také pro badminton. Hlavní silové nároky jsou kladeny na svalstvo nohou (m.: quadriceps femoris). Hráč musí na krátké vzdálenosti vyvíjet velké zrychlení a brzdění se změnami směru (Báša).

V každém případě je nutná rychlá adekvátní reakce na herní situaci. Jinak převažuje opakovaná zátěž rychlostního charakteru s prudkými brzdivými pohyby. Mimo kondiční faktory, ve kterých mají značné rezervy především technicky vybavení hráči, je podstatným faktorem psychická odolnost a anticipování úmyslu soupeře (Beneš).

Badmintonový trénink se odvíjí od zatížení hráče v zápase. Badminton Asia (2007) doporučuje omezené intervaly rychlostně vytrvalostního charakteru na úrovni 70 – 90 % SF max a délku zatížení 10 – 30 s se stejně dlouhým odpočinkem. Pokud se trénink neodehrává na kurtu, pak to jsou sprinty do 50 metrů nebo přeběhy z jedné strany na druhou na vzdálenost 10 – 20 metrů.

Pro příklad Omosegaard (1996)  uvádí test hráče v průběhu zápasus klidovou SF 45 tepů/min a SF max 190 tepů/min, jehož průměrné hodnoty činily 175 tepů/min (90 % SF max).

Tohoto zatížení bychom měli dosáhnout i v tréninku, aby hráči ve své kondiční přípravě dosáhli kýžené adaptace. Kromě somatických faktorů, které jsou geneticky determinovány, nesmíme přehlížet žádný z bodů. Nácvik pohybu po kurtu a zahrávání úderů je pro každého samozřejmostí. Určení taktiky hry na konkrétního soupeře určitě taky. Více přehlížená je oblast sportovní psychologie, která především u dětí může mít zásadní vliv na aktuální výkon i sportovní vývoj hráče. Mezi ostatní faktory patří např. kvalitní sportovní vybavení a regenerace.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář