Jdi na obsah Jdi na menu
 


21.1.2014 Sportovec roku

28. 1. 2014

2. místo na Mistrovství ČR a dvě 1. místa na mezinárodním turnaji v Berlíně stačila Martinovi Sieglovi na 5. místo v anketě Sportovec roku 2013 Svitavského regionu.

Jednotlivci žáci

1. Lucie AMBROŽOVÁ (šachy, TJ Štefanydes Polička).Nebylo v roce 2013 v České republice lepší šachistky v kategorii dívek do 12 let, neboť tato mladá hráčka vyhrála mistrovství ČR této kategorie. Kromě toho se podílela na zisku bronzové medaile z mistrovství ČR družstev mladších žáků pro poličský klub. Díky svým výkonům byla nominována do reprezentace České republiky a startovala na prosincovém mistrovství světa mládeže ve Spojených arabských emirátech.

2. Šárka ABRAHAMOVÁ (travní lyžování, Slovan Moravská Třebová).Trojnásobná mistryně ČR ve slalomu, obřím slalomu i super-G, druhá v celkové klasifikaci českého poháru mladších žákyň, druhá v klasifikaci mladších žákyň v Poháru FIS. Ve své druhé závodní sezoně patřila k nejlepším žákyním startujícím na mezinárodních závodech FIS.

3. Petr MARTINŮ (skate slalom, OS SK8 Slalom Polička).Bronzový medailista z mistrovství ČR ve skate slalomu, druhé místo obsadil v celkovém hodnocení českého poháru, kde v jednom závodu zvítězil, třikrát skončil druhý a dvakrát třetí.

4. Jan UHER (požární sport, SDH Široký Důl).Zvítězil v seriálu závodů českého poháru v běhu na 100 metrů s překážkami v kategorii 13 – 14 let.

5. Martin SIEGL (badminton, TJ Sokol Osík).Zařadil se mezi nejlepší české hráče kategorie U13. Na mistrovství ČR obsadil druhé místo ve dvouhře. Startoval na mezinárodním turnaji v Berlíně, kde za účasti pěti set hráčů zvítězil ve čtyřhře a v mixu. V polovině roku přešel do vyšší věkové kategorie a na podzim dosáhl úspěšných výsledků v soutěžích U15 a U17.

podpis-cely27012014.jpg





















medaile.jpg












Je to zase další krůček k tomu, aby lidé přestali mít na badminton zkreslený názor a zjistili jeho náročnost.

S badmintonem jsem trávila každé léto o prázdninách u babičky. V létě chodíme do parku místo do kavárny. Pinkáme si a probereme všechno „důležité“. Jestli je to sport? No, nevím, příliš se u něj nezapotíme! Badminton má většina lidí spojený s pomalým pinkáním do košíčku někde na zahradě, což jsme v dětství zkusili skoro všichni. Jakmile se to ale začne hrát „doopravdy“, tak člověk s překvapením zjistí, že je to dost rychlá hra, u které si zaběháte a nemálo se zapotíte.

Když se řekne badminton, každý druhý si představí "plácanou" s opeřeným míčkem na prosluněné pláži nebo na zaplněném městském koupališti. Málokdo ví, že je to jeden z fyzicky nejnáročnějších sportů. I přesto je to aktivita, kterou může člověk provozovat od útlého mládí až do pozdního stáří.

Pro badminton je důležitá velmi dobrá a všestranná kondice. Je potřeba rychlost, dynamika, ale i vytrvalost. Nejde tu jen o běhání, ale hráč musí zapojit i hlavu. Dlouhodobý trend je začít se sportem brzo, nejlíp v raném dětství. "Pokud chcete někdy hrát závodně, je ideální začít v těch šesti sedmi letech. Pro zvládnutí techniky je ale rozhodující věk mezi deseti a čtrnácti lety. Důležitá je chuť posunout se a pravidelný trénink.

Na rozdíl od tenisu a squashe je u badmintonu síť relativně vysoko a kurt není tak velký. Jedna výměna tak může trvat třeba i minutu. Je to nejrychlejší raketový sport - míček může dosáhnout rychlosti až čtyři sta čtrnáct kilometrů v hodině. Zároveň je nejpopulárnější raketovou hrou na světě - rekreačně ji hraje 240 milionů lidí, z toho 190 milionů v Číně. Dobře si může zahrát i úplný laik. Technická náročnost, na rozdíl od fyzické, není příliš velká. "Najdeli se skupinka přátel, kteří si zajdou jednou týdně rekreačně zahrát, zpotí se u toho, pobaví a pak si u piva řeknou, že pro sebe udělali něco dobrého, je to v dnešní době civilizačních chorob moc fajn.

O víkendu jsem potkal spolužáka z gymplu. Dlouho jsme se neviděli. Ptal se mě, jestli sportuju, když dělám v tom sportovním obchodě. Říkám: „Jasně, teď jsem začal trochu šlapat do badmintonu.“

„Begbinton!?“

Pohrdavě se usmál. „To hrajem s mojou na zahradě přes branku, pohodička.“

Brzy jsem ho vyvedl z omylu. Chcete vědět čím? Tady je pár faktů o badmintonu, které jste možná nevěděli.

Zajímavosti o badmintonu

  1. Badminton je nejrychlejší nemotoristický sport. Při zápase létá míček přes 300 km/h a světový rekord je 493 km/h
  2. Je 5. nejrozšířenější sport na světě.
  3. Je olympijským sportem od roku 1992. První olympijský turnaj sledovala v TV 1,1 miliardy diváků.
  4. Nejkratší zápas trval pouhých 6 minut (Ra Kyung-min – Julia Mann ).
  5. Nejdelší badmintonový zápas měl 124 minut (Peter Rasmussen – Sun Jun).
  6. V průměrném zápase závodní úrovně každý hráč odehraje více než 400 úderů a naběhá několik kilometrů.
  7. Badmintonový míček váží pouhých 4,74 až 5,5 gramů.
  8. Péřový míček se vyrábí z 16 husích per. Ty nejkvalitnější pochází z levého husího křídla.
  9. Téměř 75 % turnajů vyhráli Číňané nebo Indonésané.
  10. Ze slavných osobností hrají/hráli badminton například Paul Newman, Diego Maradonna, Padraig Harrington, Nick Faldo či Dmitrij Medvěděv.
  11. V obchodě seženete i Barbie s badmintonovou raketou.
  12. Na turnaje v Malajsii a Indonésii chodí do hlediště 15.000 diváků.
  13. Největší badmintonový míček najdete v Muzeu umění v Kansas City. Míček vyrobili ze dřeva a plastu, je 48x větší než ten na hraní.
  14. Badminton je fyzicky velmi náročný, ale pro zdraví prospěšný. Pravidelné hraní posiluje srdeční svaly, snižuje vysoký tlak, riziko srdeční příhody a hladinu cholesterolu.
  15. Z hlediska české terminologie se správně hraje s raketou a míčkem, ne pálkou a košíčkem.

Badmintonové zajímavosti

Malé srovnání s tenisem

Nepřesvědčila vás ani fakta výše? Srovnejme si náročnost badmintonového a tenisového utkání na konkrétních zápasech z roku 1985.

V tenisovém porazil Boris Becker Kevina Currena 6-3, 6-7, 7-6, 6-4. V badmintonovém zdolal Han Jian M. Frosta 14-18, 15-10, 15-8. Tady jsou statistiky:

 

  Tenis Badminton
Délka zápasu 3:18 1:16
Míč ve hře 18 min 37 min
Intenzita zápasu* 9 % 48 %
Počet výměn 299 146
Počet úderů 1004 1972
Naběhaná vzdálenost 3,36 km 6,72 km
* Poměr doby míče ve vzduchu k délce zápasu



Tabulka naměřených rychlostí (Prokop Siwek)
Tabulka naměřených rychlostí. (Prokop Siwek)