Jdi na obsah Jdi na menu
 


18.5.2013 Nebyl to sněžný muž Yeti, ale ....

18. 5. 2013

14737.jpg

Sněžný muž, yetti, představuje jednu z velkých záhad současné vědy. Většina hypotéz připouštějících existenci sněžného muže se jej snaží vysvětlovat jako příslušníka některého z druhů hominidů, kteří jsou považováni za vyhynulé. Nejčastěji se udává, že by mohlo jít o zbytky neandrtálců, kteří zdegenerovali a ustoupili před úspěšnějším druhem homo sapiens sapiens do pustin.

 

Šerpové rozpoznávají tři druhy Yettiho:

  • První se nazývá DZU  TEH a je mohutný, porostlý hustou srstí a požírá dobytek. Podle místních pramenů může jít o zvláštní druh tibetského medvěda.
  • Druhý typ je nazýván šerpy THEL  MA, což v překladu znamená malý muž. Prý s křikem pobíhá a sbírá větve. Snad se jedná o gibbona, i když se tito tvorové severně od Brahma nevyskytují.
  • Třetí typ - skutečný sněžný muž - je nazýván MIH TEH. Je to divoký, lidoopu podobný tvor porostlý černou nebo rudou srstí, s klasickým postavením palce na chodidle proti ostatním prstům, pohybující se ve výškách kolem 6100m a možná výše.

Tento velký vědecký objev ale byl rychle objasněn. Po bližším prozkoumání fotodokumentace se zjistilo, že se nejednalo o žádný z těchto původních druhů Yetiho, ale o křížence a proto o úplně nový badmintonový druh, který je nazývaný TLU  SŤOCH. Je mohutný, porostlý moc není, dobytek požírá pouze v omezené míře, s křikem běhá zejména po kurtech, kde sbírá body. Jeho pohyb je divoký, postavení palce na chodidle proti ostatním prstům se dá předpokládat z neustále prodřených bot.

620x930-53ec-16.jpg

jaros_na_gii_vzadu_k2_web.jpg

Pro některé těžko vyslovitelné jméno skrývá našeho nejlepšího dospělého badmintonistu, který se z Osíka v rámci fyzické přípravy trochu proběhl a bohužel tak vyděsil horolezce a vědeckou veřejnost. Ale země má obvod jen asi 40.000 kilometrů a Lukáš někde prostě trénovat musí. Doufejme, že další poplašné zprávy nepřijdou z afrických nebo australských pustin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář